De volgende natuurwandeling is: Bermen verkennen
Tijd: 24 mei, 19:30 tot 20:30
Locatie: Voor het winkelcentrum
April doet wat hij wil en dat was te merken. Dan weer warm, dan weer koud, dan weer regen met en zonder onweer en dan weer droog. Zeer wisselend weer, dat was ook te merken aan de planten en de insecten. In het begin van de maand waren er nog maar een enkele soorten vlinders te zien in Peelo. De hommels en bijen kwamen langzaam op gang. Dit kwam mede door de planten die nog niet uitbundig aan het bloeien waren en er voor de insecten nog niet volop nectar te halen viel.
Op het einde van de maand met mooi weer waren toch weer de bekende voorjaarsvlinders te zien in Peelo, zoals Oranjetipje, Bont zandoogje, Dagpauwoog, Kleine vos, Koolwitje en Citroentje. Zelfs een Agaatvlinderrups zat al van het Hartgespan te eten.
Hommels waren ook in diverse soorten te zien, zoals Aardhommel en Steenhommel.
Andere bijen waren laat op gang maar na 20 april ging het hard en in de bijen hotels was het dringen met o.a. Rosse metselbij en af en toe een wesp.
De eerste Koraaljuffer al voorbij zien vliegen. Ook de Vuurwantsen zijn in grote aantallen te zien op de zon beschenen Linde stammen. De slakken, met en zonder huisje, kruipen alweer vrolijk rond in tuin en park.
De Kleine watersalamanders waren in grote aantallen aanwezig in de vijvers en de sloten. Dat bleek ook op 29 maart toen we hebben gekeken en geschept naar amfibieën.
Bomen en struiken bloeiden in vele soorten en maten., Van Haagbeuk tot Amerikaans krentenboompje.
Planten die bloeiden waren: Bosveldkers, Pinksterbloem, Overblijvende ossentong, Groot nagelkruid, Scherpe boterbloem, Look-zonder-look, Tijmereprijs, Winterpostelein, Hondsdraf, Zandraket, Heermoes, Tuin judaspenning, Veldzuring, Bontgele dovenetel, Bosaardbei en Deens lepelblad.
Veelkleurig vergeet-mij-nietje was ook te zien op de hellingen van de geluidswal langs Peelo. Het is een klein plantje en het bloempje valt niet zo op in de vegetatie maar de kleuren zijn prachtig.
Grassen en waterplanten die bloeiden waren: Straatgras, Gewoon reukgras en Waterviolier.
Bolgewassen die bloeiden: Daslook, Gewone vogelmelk en Vingerhelmbloem.
Paardenbloemen zijn nu overal te vinden en als je ze goed bekijkt zul je zien dat er veel verschil in de bladeren zit. In Nederland zijn 250 microsoorten bekend. Die soorten zijn allemaal met elkaar gekruist en ze worden allemaal Paardenbloem, Taraxacum officinale genoemd. In het Drents zegt men soms hondstong tegen paardenbloemen. Er zijn nog meer soorten paardenbloemen zoals de Moeraspaardenbloem, Oranjegele paardenbloem, Schraallandpaardenbloem, Zandpaardenbloem.
Dus kijk eens goed wat voor soort Paardenbloem je in de tuin of park kunt vinden.
Groeten Johan Scheeres.