“Goed bezig”, roept een moeder met twee kinderen op de fiets en ze steekt haar duim op. Tijdens de Landelijke Opschoondag trekken diverse bewoners twee aan twee door de straten van de wijk Peelo in Assen. In felgekleurde hesjes en voorzien van handschoenen, vuilniszakken en afvalgrijpers speuren ze naar zwerfvuil. Het lijkt er aardig schoon. Maar wie beter kijkt, vist overal verpakkingsmateriaal vandaan, lege flesjes, verkreukeld blik. En heel veel peuken van filtersigaretten, die er in de natuur 10 tot 15 jaar over doen om te vergaan tot microplastics.
beeld: Dick Vos
Vooral tussen de struiken langs de uitvalswegen ligt het nodige. “Mensen smijten hier van alles uit hun auto”. Tjerk Geersing houdt een tas van een bekende fastfoodketen omhoog. Vanuit Het Noorderlicht, de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in het centrum van de wijk, is hij één van de initiatiefnemers. “We doen dit een paar keer per jaar. Goed zijn voor onze buurt, is goed zijn voor onze naasten. We hopen dat dit voorbeeld een olievlekwerking heeft – dat mensen het op z’n minst vervelend vinden dat anderen hun rommel opruimen en dat ze het zelf gaan doen.”
Met de actie wil de kerk zich laten zien in de buurt en verbinding zoeken. “Iedereen is welkom”, legt Dineke Veldman uit. “Doel is niet om in gesprek te gaan over de Bijbel of zo, maar om samen iets te dóen. En dat gebeurt ook. Sommigen doen mee vanuit hun geloof, anderen uit betrokkenheid bij het milieu. Jong en oud, gelovig en niet-gelovig. Hoe mooi is dat!”
De kerk organiseert meer activiteiten in en voor de buurt, vaak samen met het wijkcentrum pal naast het kerkgebouw. ‘We willen vooral kerk ZIJN in onze wijk’, staat op de website die hiervoor ontwikkeld is. ‘We willen de mensen zien, ze leren kennen, contact leggen en er voor ze zijn. We geloven dat we in die contacten iets kunnen uitstralen van Gods liefde voor mensen.’
De wijk wordt in ieder geval op World Cleanup Day opnieuw schoongemaakt.